Kiselyak’ta “Ahidname’nin Çağdaş Bağlamda Mesajları” Sempozyumu

Yazıcı-dostu sürüm

 

Bosna Hersek’te her yıl Mayıs ayı sonunda geleneksel olarak Foynitsa yakınlarındaki Milodraj’da gerçekleştirilen “Ahidnâme Günleri” programı, 2017 yılında daha geniş kapsamlı ve görkemli bir içerik taşıyor.

Foynitsa Yunus Emre Enstitüsü destekleriyle ilk kez Bosna Hersek Riyaseti bünyesinde “Ahidnâme’nin Mesajları” temasıyla organize edilen program; konser, sempozyum, resim sergisi, kitap tanıtımı gibi çeşitli etkinliklerle gerçekleştiriliyor.

Foynitsa Yunus Emre Enstitüsü, Boşnakların İslam Geleneği Enstitüsü ve Kiselyak İslam Birliği Meclisinin iş birliğiyle 25 Mayıs 2017’de Kiselyak’ta “Ahidname’nin Çağdaş Bağlamda Mesajları” sempozyumu gerçekleştirildi.

Sempozyuma Bosna-Hersek’ten Dr. Enver İmamoviç, Dr. Sedad Beşliya, Fra Miro Relota, Fra Yanko Lyubos  Dr. İvo Komşiç, Dr. Cevada Şuşko, Mevludin Rahmanoviç gibi önemli tarihçi, akademisyen ve din adamları katıldı. Türkiye’den ise Osmanlı Arşivinde görev yapmakta olan tarihçi ve araştırmacı yazar Yıldırım Ağanoğlu sempozyuma katılarak “Fatih’in Bosna Ahidnâmesi ve Asırlar Boyu Balkan Hristiyanlarına Verilen Dini Serbestiyet” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi.

Programda Fatih Sultan Mehmet Han’ın Bosna Fransiskanları’nın dinlerini özgürce yaşamalarını, can ve mallarının güvence altına alınmasını sağladığı belge çeşitli boyutlarıyla ele alınarak Osmanlı’nın engin hoşgörüsüne ve günümüzde ihtiyaç duyulan aynı çatı altında barış ve huzur içinde yaşama kültürüne vurgu yapıldı.

Sempozyum sonunda katılımcılara Bağcılar Belediyesi tarafından Türkçe ve Boşnakça olarak hazırlatılan, araştırmacı yazar Yıldırım Ağanoğlu tarafından kaleme alınan  “Osmanlı Belgelerinde Bosna Hersek” kitabı ve Ümraniye Belediyesi tarafından özel olarak tasarlanıp üç dilde (Türkçe, İngilizce, Boşnakça) hazırlatılan Ahidnâme’lerden hediye edildi.

Fatih Sultan Mehmet Han’ın Bosna Ruhbanlarına dinlerini özgürce yaşayabilmelerinin teminatı olarak sunduğu hoşgörü, sevgi ve barışın sembolü olan Ahidnâme, 28 Mayıs 1463 yılına ait önemli bir belge olarak Foynitsa’daki Fransisken Manastırı’nda sergilenmektedir.