Bosna-Hersek’te “Ahidnâme’nin Mesajları” Programı

Yazıcı-dostu sürüm

Bosna Hersek’te her yıl mayıs sonunda geleneksel olarak Foynitsa yakınlarındaki Milodraj’da düzenlenen “Ahidnâme Günleri”, bu yıl Foynitsa Yunus Emre Enstitüsü ve Kiselyak İslam Meclisi iş birliğiyle ilk kez Bosna-Hersek Riyaseti bünyesinde “Ahidnâme’nin Mesajları” temasıyla ve çeşitli etkinliklerle gerçekleştiriliyor.

Etkinlik dizisinin açılışı 12 Mayıs 2017 tarihinde Kiselyak’ta verilen bir konserle yapıldı.  Programda öncelikle Ahidnâme’nin 550. yılı münasebetiyle Ümraniye Belediyesinin yönetmenliğini Çoşkun Aral’a yaptırdığı Ahidnâme belgeseli izletildi. Kiselyak Başimamı, Kiselyak İslam Meclisi Başkanı, Kiselyak Belediye Başkanı, Bosna Hersek Riyaseti temsilcisi ve Foynitsa Yunus Emre Enstitüsü temsilcisi birer konuşma gerçekleştirdi.

Kiselyak Başimamı Kenan Bayriç, “Ahidnâme’nin Mesajları” temasıyla organize edilen program hakkında kısa bilgi verdi. Bayriç, etkinlikler kapsamında 25 Mayıs 2017 tarihinde yapılacak olan “Orta Çağ Bosna - Ahidname’nin Çağdaş Bağlamda Verdiği Mesajlar” programında önemli tarihçilerin Ahidnâme hakkında yapacağı sunumlar ve Milodraj’da Ahidnâme ile ilgili yapılan geleneksel resim sergisi hakkında misafirleri bilgilendirdi.

Foynitsa Yunus Emre Enstitüsü Koordinatörü Yunus Cunedioğlu da öncelikle Yunus Emre Enstitüsünü tanıtarak yaptığı faaliyetleri anlattı. Fatih Sultan Mehmet Han’ın Bosna Fransiskenleri’nin dinlerini özgürce yaşamalarını, can ve mallarının güvence altına alınmasını sağladığı belgenin önemine vurgu yaptı. Osmanlı’nın engin hoşgörüsünü Müslüman olmayan toplumlara göstererek bu coğrafyalarda uzun yıllar barış ve huzur ortamı sağladığını söyleyen Cünedioğlu, farklı din ve milletlerden insanların aynı çatı altında barış ve huzur içinde yaşayabilmesinin somut göstergesi olan Ahidnâme’nin ruhuna ve anlayışına günümüzde de çok ihtiyaç olduğunu belirtti.

Program, Bosna-Hersekli ünlü sanatçı Eldin Huseinbegoviç konseri ile devam etti. Sanatçı sevilen şarkılarını seslendirerek programa renk kattı. Kiselyaklı folklor ekipleri geleneksel halk oyunları oynarken Visoko Medresesi Korosu da çeşitli ilahiler seslendirdi.